A floorball egy labdával, csapatban játszott sport, melyet csapatonként 5 mezőnyjátékos és egy kapus játszik, tehát egyszerre 10+2 játékos van a pályán. A mezőnyjátékosok könnyű, szénszálas ütőkkel rendelkeznek. Ezek a jégkorong ütőkhöz hasonlítva, azoknál rövidebbek és lényegesen könnyebbek. A maximális hosszúság 105 cm, a súly pedig legfeljebb 350 gramm lehet. Ez a súly speciális karbon és kompozit anyagokkal érhető el. Az összes többi felszerelés a játékoson múlik: póló, rövidnadrág, teremcipő. Persze, mint más sportokban, itt is lehetséges különféle védőfelszerelések viselete: pl. sípcsontvédő, védőszemüveg, szuszpenzor (a kapusoknak).

Floorball játékos

A kapusoknak nincs ütője, és a jégkorong esetében megszokottnál kevesebb és könnyebb védőfelszerelést viselnek. A kapuban térdelő pozícióban védenek, ütő nélkül, a kezeikkel. A labda műanyag, lyukacsos, kemény labda, mely mindössze 23 gramm, az átmérője pedig 72 mm.

Floorball kapus

A játéktér méreteire vonatkozó előírásoknak a kézilabdapálya méretei felelnek meg (40 méter x 20 méter), aminek alapvonalán végig 50 cm magasan palánk áll, a sarkoknál lekerekített palánkelemekkel. A kapu 160 cm széles, 115 cm magas és 65 cm mély, lényegében ugyanakkora, mint egy jégkorong kapu.

Floorball pálya

A mérkőzéseket 3 darab 20 perces harmadra osztják. Ezt gólok, szabálytalanságok, sérülések esetén természetesen megállítják, amíg a játékmenet nem folytatódhat. A harmadok között 10 perc szünet van. Ezen kívül a csapatoknak egy mérkőzésen egyszer jogukban áll időt kérni, mely 30 mp hosszú lehet. A mérkőzést kettő játékvezető felügyeli. A játék nélkülözi a jégkorongban megszokott durvaságokat, bár a váll-váll elleni keményebb játékot a szabályok nem tiltják. A szabályokba ütköző mozzanatokat 2, valamint a durvábbakat 5, esetleg 10 perces kiállításokkal torolják meg. A legvégső esetben a fegyelmezetlen játékost leléptethetik a mérkőzésről, vagy különleges esetekben büntetőt ítélhet a bíró, melyet a jégkorong mintájára rávezetés formájában végez el a játékos, miközben csak ő és a kapus tartózkodik a játéktér területén.

Floorball mérkőzés

Videók a floorballról

Dim lights Embed Embed this video on your site

Dim lights Embed Embed this video on your site

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Like-olj minket!

Like-olj minket a Facebookon!

Mérkőzések

szeptember 24.
Szeged - Lizards 5 - 8

október 1. - 17:00 - Komárom
SZPK - Szeged

október 15. 14:00 - Érd
Neumann – Szeged

október 21. 11:00 - Szeged
Szeged - Torpedo

október 28-29. (Szeged)
Szeged - DEAC

november 18-19. (Szeged)
Szeged - Dunaújváros

november 25-26. (Törökbálint?)
Phoenix - Szeged

december 2-3. (Miskolc, Barcika?)
Miskolc - Szeged

december 9-10. (Szeged)
Szeged - Krokodilok

január 13-14. (Veszprém)
Lizards - Szeged

január 27-28. (Szeged)
Szeged - SZPK

február 10-11. (Szeged)
Szeged - Neumann

február 24-25. (Érd?)
Torpedo - Szeged

március 3-4. (Debrecen?)
DEAC - Szeged

március 17-18. (Dunaújváros?)
Dunaújváros - Szeged

március 24-25. (Szeged)
Szeged - Phoenix

április 7-8. (Szeged)
Szeged - Miskolc

április 14-15. (Érd?)
Krokodilok - Szeged

 

ATTE Sportcsarnok

Online

Oldalainkat 51 vendég böngészi

Médiapartnerünk

szegedma.hu