A sportág kialakulása

A sportág származását tekintve senki sem tud biztosat állítani, több nemzet is magáénak tulajdonítja a játékot. Ami biztos, hogy az első, jogi értelemben is hivatalos esemény az első szakszövetség megalapítása volt, mely Svédországban történt meg (1981). Ettől függetlenül, két nemzet is saját „találmányának” tartja ezt a játékot. Tény, hogy az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban már játszották a floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel, mint amilyenek a floorballban is megtalálhatóak), azonban ez idő tájt egy baráti társaság Svédországban (magyar tagja is volt: Czitrom András személyében) kitalált egy másik nagyon hasonló játékot az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el. Az említett Czitrom András egyébként a Nemzetközi Floorball Szövetség első elnöke volt (1986-1992). A frissen alapított szövetség célja, hogy a jégkorongozni vágyó, de jégkorcsolyázni nem tudó, vagy a hoki agresszivitásától tartózkodóknak egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre. A svéd szövetség 1981-ben alakult, a játékszabályokat is ekkor rögzítették. A floorball név 1986-tól használatos, a Nemzetközi Floorball Szövetség (International Floorball Federation, IFF, http://www.floorball.org) megalakulásától, melynek alapító okiratát a Svédországban található Huskvarnában írtak alá.

Ezek után fontossá vált, hogy a nemzeti csapatok minél előbb össze tudják mérni erejüket egy erre méltó rendezvényen. Az első Európa-bajnokságot férfiak részére 1994-ben Finnországban, nők részére 1995-ben Svájcban rendezték. Míg az első világbajnokságot férfiak részére 1996-ban Svédországban, nők részére 1997-ben Finnországban tartották.

A floorballról olvasva gyakran találkozhatunk az unihockey elnevezéssel, amivel leginkább a floorball kispályás változatát szokták illetni, azonban Dániában, Németországban, Ausztriában, és Belgiumban az általunk ismert (nagypályás) floorball megfelelője az unihockey kifejezés. A skandináv országokban a mai napig az innebandy elnevezést használják erre a játékra. Hazánk első hivatalosan bejegyzett klubcsapata, az Eger is ezt a kifejezést használja klubja megnevezésére. Finnországban pedig a salibandy névvel illetik ezt a sportágat. A bandy szó a már hosszú ideje létező bandy sportágból származik, mely a jégkoronghoz hasonló, ám legnagyobb különbségként a korong helyett labdával játszák. Az innebandy és a salibandy szót magyar fordításban terem-bandy-ként lehetne említeni.

A sportág terjeszkedése

Az IFF megalakulása idején (1986), a 90-es évek elejéig, a sportot mindössze a Skandináv országokban játszották, valamint Japánban, és még néhány európai országban. 1990-re, a floorball már 7 országban volt jelen, és az 1994-es Európa Bajnokságra ez a szám már 14-re emelkedett. Az ekkor regisztrált országok listája tartalmazta az Egyesült Államokat is, mely az első ország volt Eurázsián kívül, amelyik csatlakozott a Nemzetközi Floorball Szöveséghez. Az első Férfi Világbajnokság (1996) küzdelmeiben 12 tagország vett részt, az ekkor IFF-tagként nyilvántartott 20 ország közül. Most, 2011-ben, a floorball majdnem 80 országban jelen van világszerte. Ebből 52 rendelkezik nemzeti floorball szakszövetséggel, amit az IFF elismer. Sierra Leone csatlakozásával (Afrika) a sportág erre az évre a világ összes kontinensére betört. A fejlődést szemlélteti, hogy 10 évvel a Nemzetközi Floorball Szövetség (IFF) megalakulása után, a 96-os első Férfi Világbajnokság döntőjén 15 106 jegy kelt el, amivel megtöltötték a Stockholmi Globe arénát. Mindezt úgy, hogy az első két floorball liga, a svéd, és a finn, 1986-ban illetve 1995-ben alakult meg. A finn liga 10 éves léte során odáig duzzadt, hogy ma 4 országos, 3 regionális, és városonként további városi ligákat működtet. További érdekesség, hogy a 2008-as Csehországban megrendezett világbajnokságra összesen 104 018 jegy kelt el, ami új rekordnak számít. A TV közvetítésekben is előrelépés történt: a csehországi küzdelmeket összesen 7 országban közvetítették, plusz a Eurosport 2, mely a világ több pontján is elérhető. A 2008-as év végének egyik nagy sikere, mely még inkább felhívta a figyelmet a sportágra, hogy a labdarúgásból sokaknak ismert Henrik Larsson (korábbi többszörös svéd válogatott) váltott, és a floorballban próbál szerencsét. Az FC Helsingborg csapatának mérkőzését, így a korábbi átlagos 50-70 ezer TV néző helyett 210 000 szurkoló követte. A sportoló egyébként football karrierje mellett már hosszú ideje a floorball sport nagykövetének számított.

A sportág nemzetközi elismertsége

A floorball 2008 decemberében óriási mérföldkőhöz érkezett. 20 évvel megalakulása után, a Nemzetközi Floorball Szövetség (IFF) átmeneti tagjává vált a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (IOC). Ezzel elérhető közelségbe került, a több éve űzött cél elérése: az, hogy a sportág végre ott legyen az Olimpián.

2009 januárjában az IFF és a floorball-sport bekerült a Speciális Olimpiai Játékok versenyszámai közé, és ez által a sport ott lehet a 2013-as Speciális Téli Olimpiai Játékokon. Ezek mellett az IFF már korábban tagjává vált a Nemzetközi Sportszövetségek Általános Szövetségének (GAISF) és a Nemzetközi Egyetemi és Főiskolai Sportszövetséggel (FISU) is együttműködik. Utóbbinak köszönhetően kerül megrendezésre minden évben az Egyetemi és Főiskolás Floorball Világbajnokság.

2011-ben pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) teljes körűen elismerte a Nemzetközi Floorball Szövetséget (IFF). A NOB egy vagy két sportággal szeretné bővíteni a nyári olimpiai játékokat a 2020-2028-as időszakban. Az elismeréssel a floorball számára is megnyílt az út, hogy olimpiai sportággá válhasson, hogy beadja pályázatát a felvételre. Természetesen ehhez még sok tennivaló van, pl. egy nagy világversenyen (Universiade, Világjátékok) való megjelenés és az érdeklődés felkeltése. Noha formailag már a 2020-as játékokra is pályázhatunk, de a 2013-ban megszülető döntésig, nincs már elég idő a NOB minden előírását betölteni, végrehajtani a szükséges lépéseket. Az IFF tervei szerint annak a kiválasztási folyamatnak a tanulságaival a 2024-es vagy 2028-as olimpiára pályázhat a szövetség reális eséllyel.


A floorball Magyarországon

Magyarországon a játékot 1989-ben mutatták be, palánklabda névre keresztelték, és még ez évben meg is alakult a Magyar Palánklabda Szövetség, melynek jogutódja a Magyar Floorball Szakszövetség (MFSZ, http://www.hunfloorball.hu) lett 1997-ben. Jelentős fejlődés az újraalakulás évében, 1997-ben indult meg: főleg a fiatalok, általános és középiskolások kezdték el játszani a sportot. 1998-tól diákolimpiai sportág lett, mely keretei közt ebben az évben több mint száz csapat indult. A korosztályos versenyeken túl jelenleg működik egy női osztály (OB I.) és 3 férfi: OB I, OB II, OB III. A férfi harmadosztály jelenleg regionális küzdelmeket jelent, mely szisztémában Magyarországot Észak-Kelet, Észak-Nyugat, Dél, és Budapest csoportra osztják. A sport hódolóinak azon tagjai, akik valamely egyetem hallgatói, minden évben a MEFOB felügyelete alatt mérhetik össze erejüket más egyetemek játékosaival. A rendezvényen átlagosan 15 egyetem szokta képviseltetni magát. A Szegedi Tudományegyetem 2006 óta vesz részt ebben a küzdelemben, és a 7-9. helyezésnél rosszabbat nem ért el.

Klub küzdelmek

Az egyes országok klubcsapatai közül a legjobbaknak a nemzeti válogatottak küzdelmei mellett számos nemzetközi torna is lehetőséget ad arra, hogy más országok legjobbjaival megmérkőzhessenek. Néhány a fontosabbak közül:

  • Kanada Kupa (Canada Cup. Minden évben Torontoban kerül megrendezésre. Jelenleg ez az Európán kívül rendezett legnagyobb szabású floorball rendezvény, mely több, mint 40 csapat versenyének ad teret minden évben.
  • Cseh Open (Czech Open. Kétségkívül a legnagyobb klubtorna a világon, mely hagyományosan nyáron kerül megrendezésre Prágában, Csehországban. A tornán rendszerint több, mint 200 klub vesz részt, minden évben, több mint 20 országból. Az esemény rendszeres résztvevői magyar klubcsapatok is.
  • EuroFloorball Kupa (EuroFloorball Cup). Régen Európa Kupa (European Cup). Ez az egyetlen IFF-rendezésű esemény klubok számára. A tornára kvalifikáció után lehet bejutni, melyet a három különböző divízióból lehet megtenni, ahol külön súlyozást kap a 4 top-liga: Svédország, Finnország, Svájc, és Csehország.
  • Veszprém Open. Magyarországon talán ez tekinthető a legismertebb klubtornának, mely egy hétvégén szokott lezajlani. Szokás szerint több külföldi csapat is részt vesz, köztük finnek és csehek is.
 

Like-olj minket!

Like-olj minket a Facebookon!

Mérkőzések

szeptember 24.
Szeged - Lizards 5 - 8

október 1.
SZPK - Szeged 7 - 4

október 15.
Neumann – Szeged 4 - 16

október 21.
Szeged - Torpedo 5 - 2

október 28.
Szeged - DEAC 2 - 4

november 19.
Szeged - Dunaújváros 5 - 8

november 25.
Phoenix - Szeged 2 - 4

december 3.
Kazincbarcika - Szeged 11 - 3

december 10.
Szeged - Krokodilok 8 - 8

december 17.
Szeged - Phoenix Fireball (MK) 3 - 28

január 13.
Lizards - Szeged 9 - 5

január 28.
Szeged - SZPK 4 - 14

február 11.
Szeged - Neumann 8 -7

február 25.
Torpedo - Szeged 7 - 5

március 11.
DEAC - Szeged 8 - 4

március 18.
Dunaújváros - Szeged 13 - 1

április 7.
Szeged - Kazincbarcika 5 - 13

április 15.
Krokodilok - Szeged 12 - 7

április 22.
Szeged - Phoenix 9 - 7

ATTE Sportcsarnok

Online

Oldalainkat 28 vendég böngészi

Médiapartnerünk

szegedma.hu